de Recruitercode is af

24 september 2020

Er is lang gewerkt aan de Recruitercode, maar hij is nu dan toch echt definitief. De code die aangeeft wat er allemaal van een goede recruiter verwacht mag worden. De commissie van 9 personen, Aaltje Vincent, Britt van Capelleveen, Karen Hulshof, Lijnske Bogaarts, Margiet Koerts, Eric Houwen, Geert Jan Waasdorp, Koen Roozen en Rini de Groot, heeft vanuit alle hoeken van het vak met elkaar nagedacht. Er zijn vele (online) sessies, vergaderingen en reviewrondes met recruiters gehouden voor input en feedback.

Dat de Recruitercode gewenst is, is duidelijk. Als Recruiters liggen we regelmatig onder het vergrootglas en krijgen we kritiek op onze werkwijze als we niets meer van zich laten horen na een sollicitatie of te weinig kennis hebben van vacature waarvoor we werven. Met een kleine 40 bepalingen scheppen we daar nu helderheid in te scheppen en professionaliseren we het vakgebied.

Iedereen, dus ook de kandidaat die de code leest, weet nu wat je van een professionele ruiter mag verwachten. Dat opschrijven was trouwens nog best lastig. De markt kent vele smaken recruiters, met allemaal eigen normen en opvattingen over het vak. Met de code proberen we het opgeheven vingertje te vermijden en bieden we ruimte voor het eigen inzicht van de recruiter. Maar vinden bijvoorbeeld wel dat je transparant moet zijn over bijvoorbeeld de reactietermijn en dat je een cv van een kandidaat niet zomaar doorstuurt zonder dat hij of zij dat weet.

Dit is het begin van de reis. Met de Recruitercode beschrijven we – voor het eerst – het gedrag en de kennis die hoort bij het bekwaam en integer uitoefenen van de rol van recruiter. Voorlopig willen we vooral met deze code aan de slag en kijken of veel mensen zich erachter willen scharen. Tot 1 oktober 2021 gaan we kijken hoe de code zich in praktijk houdt en eind 2021 wordt de code opnieuw beoordeeld.

Ondertussen werken we als commissie in de spaarzame vrije uurtjes hard door aan alle stappen die nog genomen moeten worden, denk aan de toelichting op het gebruik, de klachtenprocedure, een feedback & review proces, funding en organisatie. Nieuwe informatie en stappen zullen we op deze site delen.

Veel leesplezier.

Koen Roozen

voorzitter Recruitercode-commissie